Sterilointi

Kuva: http://www.sxc.hu/profile/porah/

Sterilointi on kaikista ehkäisymuodoista pysyvin, sillä käytännössä steriloinnin jälkeen henkilö ei pysty tuottamaan jälkikasvua. Sterilointi voidaan tehdä joko miehelle tai naiselle. Suomessa sterilointi tehdään useimmiten naisille.

Naisen sterilointi tehdään tukkimalla mekaanisesti munanjohtimet, jolloin siittiöit eivät pysty hedelmöittämään munasolua. Suomessa munanjohtimet suljetaan yleensä metallisilla klipseillä, mutta useissa muissa maissa tämä tehdään esimerkiksi sitomalla, polttamalla tai leikkaamalla munanjohtimia.

Miesten sterilointi eli vasektomia tehdään tukkimalla tai katkaisemalla siemenjohtimet niin, että spermassa ei enää esinny siittiöitä. Miehillä sterilointi ei astu välittömästi voimaan, vaan siittöitä voi esiintyä spermassa vielä kolmenkin kuukauden kuluttua operaatiosta.

Sterilisointi on operaatio jota kannattaa harkita tarkkaan. Vaikka nykyään onkin menetelmiä millä sterilointia voidaan ainakin yrittää purkaa, ne eivät aina läheskään toimi. Toimenpidettä kannattaakin siten pitää pysyvänä.

Suomessa sterilointia ei voi aivan kuka tahansa hakea, vaan hakijan täytyy täyttää lain täyttämät ehdot jotta sterilointi voidaan suorittaa. Tällaisia ehtoja ovat esimerkiksi yli 30 vuoden ikä, kolmen lapsen synnyttäminen tai oletus, että jälkeläisille siirtyisi vakava perinnöllinen tauti.

Hyvät puolet

  • Varmasti tehokas ratkaisu jos tietää, ettei halua enää lapsia

Huonot puolet

  • Peruuttamaton toimenpide
  • Sterilointia harkittava tarkkaan, useat sen tehneet katuvat sitä myöhemmin