Jälkiehkäisy

Jälkiehkäisyllä tarkoitetaan jälkiehkäisypilleriä tai pillereitä (ns. katumuspillereitä), jotka otetaan yhdynnän jälkeen raskauden estämiseksi. Jälkiehkäisyä ei ole tarkoitettu varsinaiseksi ehkäisymenetelmäksi, vaan on käytetty tarkoitettavaksi lähinnä silloin kun ensisijainen ehkäisy pettää, eli esimerkiksi kondomin hajottua. Jälkiehkäisy voidaan suorittaa pillereiden lisäksi myös asettamalla kuparikierukka.

Yli 15-vuotias henkilö voi hakea jälkiehkäisypillerin apteekista ilman reseptia, alle 15-vuotias vain lääkäriltä saatavan reseptin kanssa. Jälkiehkäisypillerien teho perustuu suureen määrään keltarauhashormonia. Tarkkaa vaikutustapaa ei tunneta, mutta luultavasti raskauden ehkäisy perustuu ovulaation estämiseen, munasolun kulun estämiseen ja kohtuonteloon kiinnittymisen hankaloittamiseen.

Jälkiehkäisytabletti otetaan mahdollisimman pian yhdynnän jälkeen, mieluiten 12 tunnin kuluessa mutta viimeistään 72 tuntia yhdynnästä. Jälkiehkäisytabletti estää arviolta noin 85 % mahdollisista raskauksista.

Mahdollisia sivuvaikutuksia jälkiehkäisytabletin ottamisella on runsaasti – pahoinvointia, vuotohäiriöitä, vatsakipua, päänsärkyä, huimausta ja rintojen arkuutta. Myös esimerkiksi kuukautiset voivat tulla epäsäännöllisesti pillerin ottamisen jälkeen. Jälkiehkäisypillereitä ei tule käyttää toistuvasti niiden aiheuttamien sivuvaikutusten vuoksi, pahimmillaan pillereiden liiallinen käyttäminen voi aiheuttaa jopa lapsettomuutta.

Hyvät puolet

  • Auttaa tilanteissa jos vahinko on jo tapahtunut

Huonot puolet

  • Otettava mahdollisimman pian yhdynnän jälkeen tehon parantamiseksi
  • Mahdollisesti haitalliset sivuvaikutukset