Kuparikierukka

Kuva: http://bit.ly/b9XUmG

Kuparikierukka on mekaaninen ehkäisyväline joka asetetaan lääkärin toimesta naisen kohtuun. Raskauden ehkäisemisessä kuparikierukan toimintatapana on estää munasolun kiinnittyminen kohdun seinämään sekä aiheuttaa steriili tulehdusreaktio sekä vierasesine-effekti.

Kierukka asetetaan kohtuun noin viikon kuluttua kuukautisten alkamisen jälkeen lääkärissä. Tällöin asennettaessa nainen ei todennäköisesti ole raskaana, sekä kohdunsuu on hieman auki mikä helpottaa kierukan asentamista kohtuun. Kierukan asennus ei kokemusten mukaan ole kovin kivuliasta, suurin kipu ajoittuu muutaman sekunnin ajalle jolloin kierukka viedään kohtuonteloon – tosin monet tuntevat koko prosessin hieman epämiellyttäväksi. Kuparikierukan asettaminen kestää muutaman minuutin, ja kokonaisuudessaan koko toimenpide vie noin puolisen tuntia.

Asennuksessa kierukan poistonarut jätetään emättimen puolelle niin, että nainen voi itse tuntea ne. Poistonarut suositellaan tarkastettavan esimerkiksi kuukautisten jälkeen, jotta tiedetään kierukan olevan hyvin paikallaan. Naruista ei kuitenkaan missään nimessä saa itse vetää.

Kuparikierukan asennuksen jälkeen käydään jälkitarkastuksessa n. 3-6 kuukauden kuluttua, sekä vuosittain tarkastuksessa tämän jälkeen. Jos kierukan käytöstä syntyy ongelmia, lääkärille täytyy hakeutua välittömästi. Kierukka vaihdetaan viiden vuoden välein, mutta tarvittaessa tämä voidaan tehdä jo aikaisemmin tai kierukka voidaan kokonaan poistaa. Tämän toimenpiteen suorittaa aina lääkäri.

Kuparikierukkaa käytetään tietyissä tilanteissa myös jälkiehkäisynä – kierukka asennetaan paikoilleen viimeistään viisi vuorokautta suojaamattoman yhdynnän jälkeen.

Hyvät puolet

  • Asennuksen jälkeen ehkäisystä ei tarvitse huolehtia
  • Ei hormonaalisia sivuvaikutuksia

Huonot puolet

  • Mahdollisesti epämiellyttävä asennus
  • Tamponeiden käyttöä kuukautisten aikaan ei suositella
  • Mahdollisesti epämiellyttävät kierukan poistonarut yhdynnän aikana