Ehkäisyrengas

Kuva: http://bit.ly/a1cQ5p

Ehkäisyrengas estää raskautta yhdistelmäehkäisypillereiden tapaan estämällä ovulaation. Tällä hetkellä valmistettavat renkaat sisältävät etinyyliestradiolia ja etonogestreelia. Kuten e-pilleritkin, ehkäisyrengas ei suojaa sukupuolitaudeilta.

Ehkäisyrenkaan vaikutustapa on sama kuin yhdistelmäehkäisypillereillä, eli se estää ovulaation. Ehkäisyvarmuus verrattuna pillereihin on parempi niillä naisilla, jotka helposti unohtavat ottaa ehkäisypillerin ajallaan. Vaikutuksiltaan ehkäisyrengas on samanlainen kuin ehkäisypilleri, ja saattaa aiheuttaa samantyyppisiä sivuvaikutuksia kuin pilleritkin, esimerkiksi mielialojen vaihtelua ja emättimen kuivuutta. Näiden sivuvaikutuksien lisäksi voi esiintyä esimerkiksi epämukavaa tunnetta rengasta käytettäessä. Noin 20 prosenttia naisista ja 30 prosenttia miehistä ilmoitti tuntevansa ehkäisyrenkaan ainakin ajoittain yhdynnässä.

Ehkäisyrengas on läpinäkyvä rengas, joka painetaan keskeltä kokoon ja asetetaan emättimeen. Sinänsä oikeaa kohtaa ehkäisyrenkaalle ei ole, vaan se on parhaimmillaan silloin kuin nainen ei itse tunne sen emättimessä oloa. Rengas jätetään emättimeen kolmeksi viikoksi, jonka jälkeen pidetään viikon tauko, kuten yhdistelmäehkäisypillereissäkin. Ehkäisyrengas pysyy yleensä hyvin paikoillaan.

Suomessa on tällä hetkellä saatavilla yhtä ehkäisyrengasmerkkiä, NuvaRingiä. Renkaan käyttäminen maksaa noin 15 euroa kuukaudessa, eli verrattuna pillereihin ehkäisyrengas on hieman kalliimpi.

Hyvät puolet

  • Varma ehkäisyteho
  • Ei unohdu ehkäisypillereiden tapaan

Huonot puolet

  • Mahdolliset sivuvaikutukset hormonitoiminnan muuttumisen vuoksi
  • Ei suojaa sukupuolitaudeilta