Ehkäisypillerit

Kuva: http://bit.ly/bvanBr

Ehkäisypillerit (e-pillerit, ehkäisytabletit) on länsimaissa suosituin naisten käyttämä ehkäisytapa. Ehkäisypilleri on luotettava ehkäisytapa oikein käytettynä, mutta ei toisaalta suojaa sukupuolitaudeilta.

Yhdistelmäehkäisypilleri sisältää estrogeenihormonia jäljittelevää etinyyliestradiolia sekä keltarauhashormonia jäljittelevää progestiinia. Ehkäisypillerit vähentävät luontaista hormonien erittymistä, mistä seuraa hormonituotannon loppuminen sekä munarakkulan kypsymisen ja ovulaation estyminen. Säännöllisesti ja oikein otettuna e-pillerit ovat esimerkiksi kondomia ja kuparikierukkaa luotettavempia.

Pillereiden käyttötapa riippuu hieman käytettävästä merkistä, mutta yleisesti ottaen pillereitä otetaan joka päivä kolmen viikon ajan, jonka jälkeen pidetään viikon tauko. Tauon aikana esiintyy kuukautisvuodon tapainen tyhjennysvuoto, mutta tänäkin aikana pillereiden ehkäisyteho säilyy.

Ehkäisypillerit vaikuttavat kehon luontaiseen hormonitasapainoon, minkä vuoksi käytöstä voi esiintyä sivuvaikutuksia, kuten mielialan muutoksia, rintojen arkuutta tai muutosta seksuaalisessa käyttäytymisessä. Kannattaakin yrittää havainnoida, aiheuttaako ehkäisypillereiden käyttö epämiellyttäviä muutoksia. Suomessa ehkäisypillereitä saa vain lääkärin määräyksestä.

Hyvät puolet

  • Luotettava ehkäisykeino

Huonot puolet

  • Pillerit muistettava ottaa ajallaan
  • Mahdolliset mielialan muutokset
  • Ei suojaa sukupuolitaudeilta